Voiko 12-vuotias matkustaa yksin?

12–14-vuotiaat lapset voivat matkustaa itsenäisesti huoltajan kirjallisella suostumuksella. Yli 15-vuotiaat voivat matkustaa itsenäisesti. Vastuu lapsesta on vanhemmalla, ei kuljettajalla. Onnibus FLEX ei ole määritellyt yksin matkustavalle lapselle alaikärajaa, vaan huoltaja arvioi, pystyykö lapsi matkustamaan yksin.

Mikä on 12-vuotiaan normaali pituus?

Painoindeksirajat pojille

IkäAlipainoinenYlipainoinen
1215,021,0
1315,521,6
1416,022,7
1516,623,5

Minkä ikäisenä lapsi saa päättää omista asioista?

Täysi-ikäisyys, nuori saa päättää omista asioista ja omaisuudesta. Nuori voi hankkia henkilö- kuorma- tai moottoripyöräajokortin. Miehillä alkaa asevelvollisuus sen vuoden alusta, jolloin hän täyttää 18 vuotta. Naiset saavat mennä vapaaehtoisina armeijaan.

Mitä 12-vuotias saa päättää?

Laki sanoo, että 12v täyttänyt lapsi saa päättää kumman vanhemman luona haluaa asua eikä lapsen oman tahdon vastaista päätöstä voida tehdä. Käytännössä se ei ihan näin mene. Mieheni lapsi muutti meille – isälleen – 12v täytettyään ja asia eteni kaikkiin oikeusasteisiin vaikka vanhemmilla oli yhteishuolto.

Onko Sami kurosella lapsia?

Sami Kuronen on yksi suomalaisista vanhemmista, jotka ovat joutuneet tällä viikolla vastaamaan vaikeisiin kysymyksiin. Radiojuontaja Sami Kuronen joutui tällä viikolla monen muun vanhemman tavoin vastaamaan vaikeisiin kysymyksiin. Kurosen 12-vuotiaan tyttären huolenaiheet liittyivät Ukrainan sotaan.

Voiko 12-vuotias olla lapsenvahti?

Ohjeiden mukaan alle 16-vuotiasta lasta ei myöskään suositella käytettävän lapsenvahtina.

Voiko 12-vuotiaan kanssa jäädä kotiin?

Työntekijällä on oikeus saada enintään neljä työpäivää vapaata lapsen hoitoa tai lapsen hoidon järjestämistä varten. Tätä kutsutaan tilapäiseksi hoitovapaaksi. Edellytyksinä on, että lapsi on sairastunut äkillisesti ja lapsi on alle 10-vuotias.

Saako lapsi päättää?

Suomessa 12-vuotias, vanhempien eron kokenut lapsi saa käytännössä itsenäisesti päättää, tapaako hän lainkaan toisaalla asuvaa vanhempaansa.

Saako alle 12-vuotiaan nimen muuttaa ilman lapsen suostumusta?

Vaikka huoltaja lähtökohtaisesti päättää lapsen asioista, on riittävän kypsällä lapsella kuitenkin itsemääräämisoikeus myös oman etunimensä suhteen. 12 vuotta täyttäneen lapsen nimeä ei voida muuttaa ilman lapsen kirjallista suostumusta.

Jätä kommentti